Site Overlay

Zachování rozmanitosti: těchto 7 druhů zeleniny byste měli znát

Původní odrůdy ovoce a zeleniny odolné proti škůdcům a samozřejmě také zvláště chutné odrůdy přizpůsobené specifickým místům jsou jednoduše ztraceny, nenávratně.
růžová mrkev

Žlutá řepa

Řepa slaví úspěšný comeback v posledních letech. Ale kdo zná její příbuzné, žluté odrůdy? Jak název napovídá, hlíza je světle žlutá, chutná příjemně po ovoci a je lehce sladší než červená řepa. Existují také bílé a bíločervené druhy. Hlízy se připravují stejně dobře jako u klasické řepy.

Bamberské rohlíčky- stará odrůda brambor

Je zcela pravděpodobné, že znáte přesně dva typy brambor: tvrdé a moučné. Přitom existují různé druhy brambor. Bamberské rohlíčky jsou již zcela téměř zapomenuté. Hlízy jsou tenké, dlouhé a lehce zakřivené. Mají bledě žlutou dužinu, pevnou konzistenci a jemnou, lehce ořechovou chuť. Vzhledem k tomu, že kultivace je neekonomická za běžných podmínek, pěstují se jen sporadicky.
Vodnice
Vodnice se sklízí zejména v květnu a červnu. Ale i na podzim si můžete koupit bílé varianty. Tato zelenina připomíná ředkvičku, v chuti je ale mírnější. Od listů až po hlízy ji můžete jíst jakýmkoliv způsobem. Můžete je jíst syrové v salátu, vařené ve slané vodě nebo slané a glazované.
bílá ředkev

Fialový drak

Ne všechny mrkve jsou jen oranžové. Existuje několik starých a vzácných druhů bílých, žlutých a fialových. Fialový drak je uvnitř jasně oranžový. Má jemnou, sladkou a aromatickou chuť a rychle se vyvíjí, takže jsou možné i velmi pozdní výsevy.
Pastinák setý
Pastinák se rychle vrací ze zapomnění, ale stále není zastoupen ve všech supermarketech. Dlouho byl důležitým jídlem, až do objevení brambor, pak vyšel z módy. Je to typická zimní zelenina a dostupná od října do března. Chutná trochu jako mrkev, ale chuť je mírnější, sladší a trochu ořechová. Můžete jej připravit jako mrkev a brambory. Vařte, pečte v kastrolu, pečte v troubě jako hranolky. Můžete z něj udělat pyré, nebo použít na polévku.

Černá třešeň, goldita – vzácné odrůdy rajčat

Podle odhadů existuje několik tisíc různých druhů rajčat. Všechny nejsou červené a kulaté. Rajčata jsou malá jako bobule, popřípadě velká jako grapefruit, v barvě červené, žluté, oranžové, zelené, fialové, černé atd.

Roketa setá

Její název nezní tolik elegantně jako u rukoly, ale v zásadě si jsou stejné. Jenomže divoká roketa je v chuti mnohem intenzivnější, také o trochu víc hořká. Roketa chutná dobře v salátu, ale také ve směsi zeleniny, těstovin nebo na pizze. Roketu můžete snadno pěstovat sami, dokonce i na balkonu. Je vytrvalá a se štěstím ji můžete sklízet i dvakrát za rok.