Site Overlay

Naučte se používat správné sklenice na víno!

Na trhu najdeme nespočet tvarů a designů vinného skla, vězte však, že není sklenice jako sklenice. Volba správné číše dokáže ovlivnit kvalitu podávaného vína.

V první řadě bychom měli klást důraz na materiál. Sommeliéři doporučují jednoznačně kvalitní a čiré sklo, nejlépe křišťálové. Sklo by mělo být tenké, bez přílišných ozdob. Existují i nejrůznější jednorázové plastové náhražky, ale věřte, že na víně z nich si rozhodně nepochutnáte.
sklenice na sekt

Své opodstatnění má i různá velikost a rozdílné tvary sklenek, které jsou přímo určeny pro konkrétní druhy vína. Podívejme se na ně:

Bílé víno

Sklenice na bílé víno mívá nejčastěji tvar tulipánu, který se směrem vzhůru zužuje, což je důležité pro správnou koncentraci vůně. Kalíšek používaný ke konzumaci bílého vína by měl mít ideálně objem 150 až 400 ml, pokud se nejedná o speciální vína burgundského typu, kde se používá objem až 500 ml a sklenice má spíše tvar balonu.

Červené víno

Červená vína bývají aromatičtější, a proto potřebují větší sklenici, aby se vůně mohla plně rozvinout. Je také důležité sklenice ve tvaru balonu plnit asi jen do jedné třetiny, aby bylo možné obsahem jemně zakroužit a víno takzvaně provzdušnit. Objem bývá od 300 až do 700 ml.

Šumivé víno

Na šumivé víno se dřív doporučovaly sklenice typu misky, ale postupně se od nich ustupuje. V poslední době se doporučuje používat výhradně sklo typu flétny, jedná se vysoký úzký kalíšek, že kterého nevyprchává tak rychle oxid uhličitý, ale naopak dochází k jemnému a postupnému uvolňování bublinek, takzvanému perlení. Mívají objem 100 až 250 ml. Speciální sklenice si však vyžaduje pravé šampaňské, sommeliéři doporučují tvar tulipánu.
sklenice na bílé a červené víno

Dezertní víno

Takzvaná likérová neboli dezertní vína, jako jsou portské či sherry, vyžadují sklenky menší, obvykle to bývá 100 až 190 ml. Kalíšek má tvar tulipánu. Vypadá jako zmenšená sklenka na bílé víno.