Jak být na podzim královnou kuchyně aneb Kouzlení s dýní

  • 10, 27, 2019
  •  
  •  Žena
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jak být na podzim královnou kuchyně aneb Kouzlení s dýní

Dýně má ohromně široké možnosti kuchyňského uplatnění. Dá se upravovat naslano i nasladko. Můžeme ji péct, grilovat, dusit, vařit i smažit.  Můžeme z ní vyrobit předkrm v podobě grilovaných měsíčků doplněných bylinkami nebo třeba sýrem, nespočetně variant polévky, hlavní jídlo jako třeba dýňové rizoto nebo plněnou dýní, přílohu v podobě pyré, ale i spoustu možných dezertů. Dá se z ní upéct i chleba nebo vyrobit pomazánka.
Dýně, které se říká také tykev obecná, pochází původně ze Střední Ameriky a řadí se mezi nejstarší plodiny na naší planetě.
zamilovaný pár, svatební kytice
Můžeme je dělit na okrasné a jedlé. Ty první se sice dají jíst také, ale nejsou příliš chutné a jejich zpracování je kvůli velikosti a členitému tvaru zbytečně pracné. Nejznámější jedlé druhy jsou špagetová, která se po tepelné úpravě rozpadne na vlákna připomínající špagety, hokaido, která má krásně oranžovou barvu a jako jediná se může konzumovat i se slupkou, muškátová, která se správně vyzrálá dá konzumovat i zasyrova, a nakonec máslová, která je chuťově velmi jemná a najdeme v ní máslovo-oříškové tóny.
zamilovaný pár
Uvařte si podle našich receptů výbornou hřejivou polévku nebo rozmazlete svou rodinu prostřednictvím sladkých muffinů.
 
Dýňová polévka – 4 porce
1 stroužek česneku nakrájený na kostičky
1 dýně hokaido se slupkou nakrájená na menší kousky
2 cm nastrouhaného zázvoru
1 kostka bujónu
1 smetana
Hrst směsi nastrouhané mrkve a petržele
Sůl, pepř, trochu drceného chilli
Kousek másla nebo ghí
 
Na tuku opečeme česnek a zázvor, přidáme dýni, kterou orestujeme, zalijeme vodou těsně nad dýni, vhodíme bujónovou kostku a chvilku vaříme, pak přihodíme zeleninu, chvilku povaříme, poté rozmixujeme, vmícháme smetanu, prohřejeme a dochutíme. Na závěr ozdobíme vločkami chilli a trochou smetany.
 
Kořeněné dýňové muffiny – 12 kusů
2 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku hnědého cukru
Špetka soli
2 lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
Špetka muškátového oříšku
2 vejce
400 g dýňového pyré
0,5 hrnku oleje
Mléko dle potřeby
Smícháme zvlášť všechny suché a všechny mokré ingredience a poté dobře promícháme dohromady, dokud těsto nebude hladké. Pečeme ve formě na muffiny nebo papírových košíčkách cca 25 minut na 180 stupňů.